Ampun maaf dipinta atas ketiadaan entry. Sumpah bz. Maaf juga bila blog ini tidak menunjukkan formaliti. Tidak. Pack Me Love sangat lah funky. Tentang 'Love' tidak perlukan protokol lagi :P
Terima kasih juga kepada Nad, peserta untuk suggest menu. Terbuntang2 mata tengok entry. Kepada pengunjung yang lain sudi2lah masuk contest. Kasihan kerana terlalu bz tidak dpt mengupdate selalu.
Peserta Ketiga Suggest Menu:
Sebab dah gila kuasa.. gila contest .. Me join both ....:P nie first entry
JOM JOIN THS CONTEST
1. Suggest Menu ~ need to suggest most tempting menu with the secret recipe and must be easy to prepare for Pack Me Love. Any entry with photo is an advantage and even can get mystery gift. The winning menu will be used and put in our Wish List
Nak share a easy peasy menu for you, sebenarnya nie resipi air..dari Jb bawak ke KL dan pernah buat entry sebelum nie
Air Hijau Lumut aka Jelly Cocktail
Bahan-Bahannya:-
a) Jelly cap swan - 1pek biasa
guna brand nie, kalau brand lain tak tau la jadi ker tak..
b) Akar cincau sejemput-akar cincau nie beli kat Kedai Ubat Cina atau dikenali sebagai kedai ubat "Singseh", sikit jea dah cukup..
c) Cocktail 1 tin besar- apa brand pun boleh ikut suka
d) Gula pasir 3 senduk (secukup rasa manis buah)
e) Air 1 3/4 jug-lebih kurang besar jug nie
f) Limau Kasturi 10 biji (secukup rasa masam)-ambil airnya sahaja
g) Pewarna hijau -satu sudu teh
Cara-cara membuatnya:
1) Campurkan air, gula, pewarna hijau dan jelly dan masak sehingga mengelegak dan sebati
2) Masukkan akar cincau dan tunggu sehingga mendidih
3) Setelah mendidih, sejukkan sekejap kemudian asingkan akar cincau yang besar dan tapis ke dalam bekas lain
4) Setelah jelly sejuk sedikit maknanya takde la berasap masukkan ke dalam peti ais di bahagian bawah sekurang-kurangnya 3-4 jam
Setelah disejukkan didalam peti ais
lebih kurang banyak macam nie dapat untuk satu pek
5) Jelly yang agak keras sedikit tadi, cedukkan kedalam bekas yang hendak dihidang sedikit-sedikit sehingga agar hancur , kemudian campurkan cocktail kesukaan anda dan air perahan limau kasturi
Tips-
* seelok2 eloknnya masaklah jelly nie di sebelah malam kalau nak adakan majlis pada esoknya..
* Kalau agak keras atau kurang manis, jelly tu boleh tambah air dan gula, kemudian secukup rasa
* Boleh tambah air batu kalau suka, untuk elak air tu tak manis sebab tambah air batu, pastikan anda letakkan gula pasir di bawah bekas untuk mengekalkan air tu manis.
Tada...kene pack satu2 la kalau nak jual berasingan tapi sesuai sangat untuk jamuan
Wow. Memang menariks la jelly nih! Good luck Nad!
0 comments:
Post a Comment